Finnish Open 2016 saatu päätökseen – Tanskalle kolme mestaruutta

Vantaan Energia Areenalla käydyssä Finnish Openissa 2016 on pelattu tänään loppuottelut.

Finaalipäivä tarjosi muutamia yllätyksiä, kun muun muassa miesten kaksinpelissä ja naisten nelinpelissä turnauksen ykkössijoitetut joutuivat taipumaan sijoittamattomien edessä. Tanska vei yhteensä kolme mestaruutta turnauksesta ja Japani kaksi. Tanskalainen Lena Grebak taas nappasi kolmannen sekanelinpelin mestaruutensa Finnish Openista. Päivään mahtui myös kolme yli tunnin mittaista ottelua.

Miesten kaksinpelissä mestaruuden otti vasten odotuksia Japanin Kanta Tsuneyman, joka voitti turnauksen ykkössijoitetun ja parhaimmillaan maailman listalla sijalla viisi olleen vietnamilaisen Tien Minh Nguyenin suoraan kahdessa erässä.

Naisten kaksinpelissä käytiin kolme tiukkaa erää. Voiton vei tanskalainen Anna Thea Madsen, joka voitti karsintojen kautta finaaliin edenneen japanilaisen Rira Kawashiman kolmessa erässä.

Naisten nelinpelissä japanilaiset Misato Aratama ja Akane Watanabe löivät turnauksen ykkössijoitetut hollantilaiset Samantha Barningin ja Iris Tabelingin suoraan kahdessa erässä.

Miesten nelinepelissä kohtasivat turnauksen ykkössijoitetut puolalaiset Adam Cwalina ja Przemyslaw Wacha sekä kakkossijoitetut tanskalaiset Mathias Christiansen ja David Daugaard. Kamppailu ratkesi kolmessa eräässä tanskalaisten hyväksi.

Sekanelinpelissä käytiin tanskalainen finaali. Voiton veivät Mathias Christiansen ja Lena Grebak. Loppuottelussa kaatui turnauksen kakkossijoitetut Niclas Nohr ja Sara Thygesen. Turnauksessa leivottiin siis myös yksi kaksoisvoittaja kun Mathias Christiansen voitti niin sekanelinpelin kuin miesten nelinpelinkin mestaruuden.

Katso voittajien haastattelut  täältä.

 

Finnish Open Badminton 2016 Finals
Kanta Tsuneyama

Miesten kaksinpelin finaali

Miesten finaalissa voiton vei japanilainen Kanta Tsuneyama (mrank 90), joka voitti ennakkosuosikin ja ykkössijoitetun vietnamilainen Tien Minh Nguyenin (mrank 35) suoraan kahdessa erässä. Otteluun oli saapunut runsaasti Nquyenin kannattajia ja ottelu olikin päivän kovaäänisin loppuottelu.  Kannustuksesta huolimatta Nguyen kärsi tappion luvuin 21-10, 21-14.

Tsuneyaman oli tarkoitus aloittaa Finnish Openin karsinnoista, mutta pääsi luovutusvoitolla suoraan pääkisaan. Matkalla finaaliin kaatui muun muassa myös kolmanneksi sijoitettu tanskalainen Emil Holst. Voitto oli Tsuneyaman ensimmäinen kansainvälinen kisavoitto.

– Tämä on ensimmäinen kansainvälinen voittoni. Olen todella onnellinen, Tsuneyama iloitsee voiton jälkeen.

– Välieräottelussa olin väsynyt, mutta tänään liikuin hyvin ja korjasin voiton kotiin, hän kuvailee.

Anna Thea Madsen

Naisten kaksinpelin finaali

Naisten kaksinpelin loppuottelussa tanskalainen ja turnauksessa seitsemänneksi sijoitettu Anna Thea Madsen (mrank 64) kohtasi karsinnoista nousseen japanilainen Rira Kawashiman (mrank 377). Tänään Madsen oli Kawashimaa vahvempi ja vei tiukan ottelun nimiinsä pistein 19-21, 25-23, 21-12. Kawashima aloitti naisten kaksinpelit karsinnoista ja osallistui myös naisten nelinpeliin. Finaaliottelu oli hänen 12 ottelunsa Finnish Openissa 2016 ja luultavimmin väsymys painoi jo kolmannessa erässä.

Madsen on pelannut aiemminkin Finnish Openin loppuottelussa vuonna 2014, jolloin joutui keskeyttämään ottelun loukkaantumisen vuoksi.

-On hienoa viimein voittaa Finnish Openissa, sillä minulla on taskussa toinen sekä kolmas sija täältä aiemmin. Olen todella onnellinen voitosta, Madsen kertoo.

– Peli oli pitkä ja jalat ovat nyt väsyneet. Se oli tiukka peli ja  piti keskittyä jokaiseen palloralliin, se onneksi toimi minun edukseni. Näin, että Rira oli väynyt ja jatkoin vain menoa. Se oli hyvä peli, hän kuvailee.

Mathias Christiansen ja David Daugaard
Mathias Christiansen ja David Daugaard

Miesten nelinpelin finaali

Miehissä kohtasivat turnauksessa toiseksi sijoitetut tanskalaiset Mathias Christiansen ja David Daugaard (mrank 36) sekä puolalaiset ykkössijoitetut Adam Cwalinan ja Przemyslaw Wacha (mrank 26). Puolalaiset veivät ensimmäisen erän niukasti 23-21. Seuraavat kaksi erää menivät kutienkin tanskalaisille selkeämmin 21-12, 21-12 ja näin miehissä voitto meni tänä vuonna Tanskaan.

Tuntuu hyvältä voittaa. Emme ole koskaa aikaisemmin voittaneet Finnish Openia, Daugaard suitsuttaa.

– Pääsimme viime vuonna finaaliin, mutta emme voittaneet silloin. Peittosimme puolalaiset ensimmäistä kertaa, se tuntui todella hyvälle, Christiansen riemuitsee voittoa.

– Finaaliottelu oli vaikea peli, sillä tunsimme vastustajan hyvin. Meidän piti olla mukana pelissä 100% alusta asti, Daugaard pohtii.

– Puolalaiset pelaavat agressiivisesti ja he taistelevat olympiapaikasta Rion Olympialaisissa. Aina kun he ovat turnauksessa he taistelevat loppuun asti, Christiansen kuvailee vastustajiaan.

Misato Aratama ja Akane Watanabe
Misato Aratama ja Akane Watanabe

Naisten nelinpelin finaali

Naisten nelinpelin finaali tarjosi yllätyksen, kun mestaruuden veivät japanilaiset Misato Aratama ja Akane Watanabe (mrank 229). He voittivat finaalissa turnauksen ykkössijoitetut hollantilaiset Samantha Barningin ja Iris Tabelingin (mrank 32) suoraan kahdessa erässä luvuin 21-12, 21-17.

Molemmat naiset olivat ottelun jälkeen todella tyytyväisiä voittoon.

– Olemme todella onnellisia voitosta. Ottelu oli vaikea, he kommentoivat.

Mathias Christiansen ja Lena Grebak
Mathias Christiansen ja Lena Grebak

Sekanelinpelin finaali

Sunnuntaina loppuotteluista pelattiin ensimmäisenä tanskalaisten välinen sekanelinpelifinaali. Tanskan maaottelussa turnauksen nelossijoitetut Mathias Christiansen ja Lena Grebak (mrank 45) voittivat kakkossijoitetut Niclas Nohrin ja Sara Thygesenin (mrank 34) kolmessa, erittäin tasaisessa erässä.

Ensimmäinen erä oli tiukka Nohrin ja Tygensenin voittaen sen tiukasti pistein 21-18. Toisen erän puolessavälissä Christiansen loukkasi jalkansa, jonka jälkeen Nohr ja Tygensen ottivat erästä johdon. Christiansen ja Grebak kirivät sen kutienkin hienosti kiinni ja toisen erän trilleri päättyi Christiansenin ja Grebakin hyväksi luvuin 23-21. Myös kolmas erä meni heille pistein 21-16.

Grebakille tämä oli kolmas Finnish Openin mestaruus sekanelinpelissä. Hän on voittanut mestaruudet vuosina 2013 ja 2014 Finnish yhdessä Anders Skaarup Rasmussenin kanssa.

– Olen todella innoissani voitosta. Tämä on meille neljäs voitto tällä kaudella ja minulle kolmas Finnish Openin mestaruus, Grebak hehkuttaa.

– Tämä oli minulle ensimmäinen voitto Suomessa, olen todella onnellinen voitosta, Christiansen komemntoi voittoa.

– Aloitimme vahvasti, sitten satutin jalkani, mutta pelasimme kuitenkin hyvän pelin, Christiansen kuvailee ottelua.

– Olimme häviöllä toisessa erässä, sitten rentouduimme ja varastimme voiton heiltä. Olen iloinen saavutuksestamme, Grebak iloitsee.

Seuraavaksi pari suuntaa Ranskassa käytäviin EM-kisoihin. Molemmat toivovat menestymistä sieltä.

Palkintojenjakotilaisuus

Finnish Open Badminton 2016 Finals

Finnish Open Badminton 2016 Finals

MD 2016

Finnish Open Badminton 2016 Finals

Finnish Open Badminton 2016 Finals

Finnish Openista on tehnyt haastatteluja Laajasalon urheilujournalismin opiskelijat. Löydät haastattelut täältä.

Katso finaalipäivän tulokset täältä.
Finaalien kuvat löydät täältä.

Kuvat: Joonas Puhakka

Yhteistyössä